Składniki:

  • 500 ml ciepłej wody
  • 50 gram pesto (użyj swojego ulubionego pesto)
  • 50 gram pesto pomidorowego
  • 100 gram czarnych oliwek bez pestek drobno pokrojonych
  • pół ząbka startego czosnku
  • 3 łyżeczki soli
  • 50 gram drożdży
  • 50 gram pomidorów suszonych w zaprawie, drobno pokrojonych
  • 25 gram cukru
  • 425 gram mąki pszennej
  • 425 gram mąki durum

Drożdże rozpuścić w wodzie, a następnie dodać pozostałe składniki. Ciasto dokładnie wyrobić mikserem na średnich obrotach przez około 5 minut, do momentu, aż ciasto przestanie przylegać do krawędzi miski. Przykrywamy ciasto folią spożywczą bądź zwilżoną tkaniną i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.

Umieszczamy 4 litrowy garnek z pokrywką na najniższym poziomie w piekarniku, a piekarnik nagrzewamy do 190°C. Kiedy garnek i piekarnik są już odpowiednio nagrzane, wyjmujemy garnek, przekładamy nasze ciasto chlebowe do garnka. Chleb pieczemy w temperaturze 190°C przez 25-30 minut. Po tym czasie wyjmujemy pokrywkę z piekarnika i pieczemy kolejne 15 minut. Po wyjęciu garnka z piekarnika, chleb wykładamy na formę do grillowania, aby mógł szybciej wystygnąć.

GARNKI CLASSIC SAUTÉ POTS, SQUARE 28x28 CM albo 2 litrowe / 3 litrowe / 4 litrowe / 6 litrowe Zaprojektowane zarówno dla kuchenek ceramicznych jak i gazowych. Funkcja optymalnej dystrybucji ciepła. Garnek i pokrywka są żaroodporne i wytrzymują temperaturę pieczenia do 260°C. Wykonane ręcznie w fabryce SCANPAN, w Danii.

PORADY:

Pszenica Øland jest jedną z niewielu oryginalnych odmian pszenicy, która wywodzi się  z dawnych czasów nordyckich. Chleb z pszenicy Øland ma wyraźną słodycz i głębię smaku.